Artikel:

Maatschappelijke turbulentie: de snelheid van veranderingen neemt alleen maar toe

24 november 2022

Als de afgelopen jaren één ding is aangetoond, dan is het wel dat de snelheid van verandering alleen maar toeneemt. We leven in een tijdperk van exponentieel groeiende mogelijkheden, maar ook van wegvallende zekerheden. En daarnaast van maatschappelijke ontwikkelingen die zich onontkoombaar aandienen.

Verandering is een constante geworden. Waar ze vandaan komt, is steeds weer een verrassing, maar organisaties dienen er op te kunnen reageren. Ontwikkelingen als vergrijzing, individualisering, globalisering, diversiteit en een veranderende rol van de overheid zullen blijven uitdagen.

De sector is hard bezig om in een toenemend competitieve maatschappij zichzelf opnieuw uit te vinden. Hieronder het inspirerende verhaal hoe om te gaan met deze nieuwe dynamiek:

Nederlands Philharmonisch Orkest en de organisatie Cultureel Jongeren Paspoort

Jongeren en klassieke muziek; dat was jarenlang een lastig dossier. Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO|NKO) en de organisatie Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) trekken er al jaren hard aan, met plotseling resultaat.

‘Jongeren vinden onze nieuwe chef-dirigent een coole gast’

Rob Streevelaar, algemeen directeur NedPhO

De klassieke concertzaal staat nu eenmaal ver af van de meeste jongeren. Het Nederlandse Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamer Orkest (NedPhO|NKO) probeert al jaren haar populariteit onder deze doelgroep te vergroten en lijkt daar in toenemende mate in te slagen. Een succes waar de organisatie Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) instrumenteel in is geweest. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Directeuren Rob Streevelaar (NedPhO|NKO) en Walter Groenen (CJP) vertellen in dit interview alles over deze nieuwe aanpak.

Meer inspirerende verhalen over de transformatie bij maatschappelijke organisaties?

Op onze themapagina voor Maatschappelijke Organisaties leest u de inspirerende verhalen van diverse bestuurders die zich middenin de transformatie bevinden. Zoals bijvoorbeeld Martin Berendse (Amsterdamse Openbare Bibiliotheek) en Bert de Vries (Amsterdamse Stadsarchief) over digitaliseren van 50 kilometer papier en Margriet van Diggelen (VSB Fonds) over impact investing. 

 

Heeft u het visiepaper al gelezen?

De samenleving is enorm in beweging. In een transformerende wereld moeten maatschappelijke organisaties proberen het verschil te maken om hun doelstellingen te behalen. Om te helpen grip te krijgen op de maatschappelijke dynamiek, hebben we vijf ontwikkelingen in kaart gebracht. Vijf drivers die inzicht bieden en de noodzaak tot transformatie laten zien.

Via onderstaande button download u geheel vrijblijvend ons visiedocument waar we de vijf drivers uitgebreid onderwerpen aan een nadere beschouwing.

download visiepaper