Artikel:

M&A-activiteit in Q3-2021 blijft onverminderd hoog

24 november 2021

Met een onverminderd hoge dealactiviteit in Q3-2021, is het aantal transacties binnen de Nederlandse TMT-sector in 2020 overtroffen. Met circa 120 overnames in Q3-2021 komt het totaal aantal overnames dit jaar uit op 345. Ook Q4 lijkt wederom een goed kwartaal te worden en daarmee stevent 2021 af op een absoluut recordjaar.

Software & technology

Het aantal overnames in software & technology zet door naar circa zeventig deals in Q3 2021. Waar BDO in april Portabase adviseerde in de verkoop aan kidskonnect, zet de specialist in software voor gastouder- en kinderopvang haar acquisitiestrategie in Q3 voort met de overnames van Social Schools en Deona.

Digital transformation & cloud services

Het aantal deals in subsector digital transformation & cloud services stijgt licht naar zeventien deals in het derde kwartaal. Visma groeit verder door de overname van iASSET, onder begeleiding van BDO. Met deze overname zet Visma zijn opmars in Nederland voort en versterkt zijn positie op de Europese markt.

Belang van industrial tech

Een sector die goed presteert en hoge M&A activiteit kent is de industrial tech sector. Handelsspanningen, personeelstekorten en de pandemie hebben de behoefte aan digitalisering doen toenemen. Dit komt tot uiting in een toegenomen interesse voor investeringen en overnames bij industrial tech en manufacturing bedrijven.

Lees volledige Dealtracker Q3

Private Equity betrokkenheid in de TMT sector

In navolging van het eerste halfjaar blijft Private Equity (PE) ook actief in Q3 2021 met zo’n 51 transacties. Het percentage van de betrokkenheid bij het totaal aantal deals schommelt dit jaar tussen de 40% en 50%. Het percentage PE betrokkenheid is daarmee gedaald in 2021, wat voornamelijk te maken heeft met het feit dat strategische kopers actiever zijn geworden.

Recordniveau grensoverschrijdende deals

In het derde kwartaal van 2021 is het aantal grensoverschrijdende overnames gestegen naar 52% terwijl in heel 2020 dit percentage nog 43% was. Een reden voor de stijging kan zijn dat de onzekerheid rondom COVID-19 is afgenomen. 

Noemenswaardige transactie zijn de eerder genoemde overname van MediaMonks in de VS, die daarmee flink aan het uitbreiden zijn. Maar ook het Zweedse Vitec Software Group dat Vabi, een vertical market leverancier van software voor de energiesector, in Nederland heeft overgenomen. Hiermee zet Vitec een eerste stap buiten de Nordics.

Over BDO M&A

BDO M&A is specialist in advisering op het gebied van koop en verkoop van ondernemingen, waardebepalingen, (transactie)financieringen, strategie en transaction advisory services. Meer informatie vindt u op deze pagina.

In circa 100 landen werken ongeveer 2.500 M&A-specialisten die in 2020 ondernemers en PE-huizen wereldwijd bij 1.549 succesvolle deals mochten begeleiden. Binnen de Benelux is BDO M&A met meer dan 90 specialisten een marktleider in het aantal gerealiseerde deals in het middenbedrijf.

Wilt u meer informatie over de Nederlandse TMT sector of bent u benieuwd naar de mogelijkheden omtrent een potentiële verkoop van uw onderneming? Dan kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.

neem contact op