Artikel:

Inrichting sleutelfunctie Internal Audit vraagstuk voor veel pensioenfondsen

19 november 2019

Sinds begin 2019 zijn alle pensioenfondsen gebonden aan de regels van de herziende richtlijn voor Institutions for Occupational Retirement Provision, kortweg IORP II. Deze vernieuwde wetgeving heeft een grote impact op het governance systeem. En in het bijzonder de invulling van nieuwe sleutelfuncties, zoals de Internal Audit functie.

Voor risicomanagement en de actuariƫle functie is binnen veel pensioenfondsen al een duidelijke structuur. Voor de rol van Internal Audit is dit bij veel fondsen minder vanzelfsprekend. BDO merkt dat er bij besturen van pensioenfondsen veel vragen leven rondom deze sleutelfunctie. Zoals onder andere de invulling van de rol van sleutelfunctiehouder Internal Audit (keuze tussen rolinvulling binnen het bestuur of het inlenen van externe expertise), positionering van de Internal Audit functie binnen de governance structuur, toegevoegde waarde van de Internal Audit functie en de beantwoording van de vraag hoe invulling gegeven kan worden aan de Internal Audit functie op een wijze die past bij het pensioenfonds.

Ontbijtsessie: 11 december

Om pensioenfondsen meer inzicht te geven in de ins & outs rondom de sleutelfunctie Internal Audit, organiseert BDO op woensdag 11 december een ontbijtsessie over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden gekeken naar de inrichting van de Internal Audit functie. St. Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland en St. Rabobank Pensioenfonds geven een toelichting op de wijze hoe zij invulling hebben gegeven aan de Internal Audit functie en de uitdagingen die zij gedurende het traject hebben ervaren. Ook is er tijdens de bijeenkomst ruimte om ervaringen met elkaar te delen. Meer informatie en het programma vindt u hier.

Dit evenement is speciaal voor pensioenfondsen. Bent u sleutelfunctiehouder, bestuurder of toezichthouder van een pensioenfonds? Dan bent u van harte welkom om aan te sluiten. Deelname is kosteloos. Meld u aan via onderstaande button.

Aanmelden ontbijtsessie

Meer informatie 

Op de website van Financial Services van BDO leest u meer over IORP II en de impact op uw governance systeem. Heeft u nog vragen over dit onderwerp of over de ontbijtsessie? Neem dan contact op met Ryan de Waard.