Artikel:

Het recordkwartaal Q4 2021 wordt niet geëvenaard, desalniettemin was Q1 2022 ijzersterk

17 mei 2022

Het aantal deals in de Nederlandse TMT sector in Q1 2022 is lager uitgevallen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Desondanks overtreft het aantal deals alle andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis en wordt hiermee wederom de sterke M&A markt bevestigd.

Software & technology is wederom voorloper in dit kwartaal

Net zoals in Q4 2021 was het sub segment software & technology het meest actief binnen de TMT sector, gevolgd door digital transformation & cloud services en digital media & marketing.

 

Software & technology

In zijn totaliteit hebben er 73 Software & technology deals plaatsgevonden in Q1. Dit betreft 51% van de totale TMT deals in dit kwartaal.

Digital transformation & cloud services

Binnen het sub segment digital transformation & cloud daalde het aantal deals aanzienlijk in Q1 ten opzichte van Q4 2021. Het kwartaal telde in totaal 17 deals, tien minder dan het voorafgaande kwartaal.

Digital media & marketing

Het aantal deals in de digital media & marketing sector is licht gedaald naar 16 in het eerste kwartaal van het jaar. Digital agency group Happy Horizon was de meest actieve partij binnen dit sub segment met de overname van Gracious en Jelba. Hiermee versterkt Happy Horizon zichzelf niet alleen op geografisch vlak, maar breidt het bedrijf ook haar positie als marktleider verder uit. Hiernaast zijn Move4Mobile en M2Mobi gefuseerd onder begeleiding van BDO. Samen vormen de twee bedrijven de grootste mobile agency van Nederland.

 

Private Equity betrokkenheid neemt af in Q1 2022

In Q1 2022 was PE betrokken bij 35% van het aantal deals. Dit is een daling ten opzichte van het aandeel in het eerste kwartaal van 2021 (53%). De gemiddelde PE betrokkenheid over het hele jaar 2021 lag bij 47%, aanzienlijk hoger dan in Q1 2022. In Q4 2021 was het percentage PE betrokkenheid 52%, wat dus een afname zou betekenen in Q1 2022. Kijkend naar de absolute getallen voltooide PE transacties in Q4 2021 80 overnames en in Q1 2022, zo’n 49 overnames.

Kijkend naar de meest actieve PE in Q1 2022 zien we dat Main Capital wederom in de top 3 staat. De partij was bij zes deals betrokken. Main Capital realiseerde 2 add-ons, waaronder de overname van Swedish Care Systems door AlfaeCare en de overname van SOWISO door Paragin. Main Capital heeft in Q1 haar portfolio uitgebreid met vier bedrijven, namelijk met ReadID, InnoValor, Bika en Audimex.

Pride Capital behoorde in Q1 2022 ook tot de top 3 meest actieve PE. Een portfolio bedrijf van Pride (Netaxis) was betrokken bij een add- on. Hiernaast heeft Pride haar portfolio uitgebreid door de overnames van Architrave en talentsconnect.

Het vierde kwartaal was ook voor Mentha Capital een drukke periode. Met zowel een add-on aan Aiden (IT Visors) als de twee acquisities van Appronto en Axual blijft Mentha haar software portfolio uitbreiden.


Het aantal cross-border deals stijgt aanzienlijk in Q1 2022

Het percentage cross-border deals in Q1 2022 bedraagt 56%, een duidelijk verschil ten opzichte van het cross- border percentage in Q4 2021, dat 39% bedroeg. Met name het aantal deals buiten Europa is gestegen. Terwijl dit percentage in Q4 2021 nog bij 11% lag, is dat percentage in Q1 2022 gestegen naar 21%.

In Q1 2022 vond de overname van Cybersprint door Darktrace uit het Verenigd Koninkrijk plaats. De overname biedt een exit voor KPN Ventures en Vortex Capital.


EdTech is booming

Een van de sectoren die de afgelopen jaren een sterke digitale transformatie heeft ondergaan is de education sector. Het belang van EdTech wordt door steeds meer organisaties ondervonden, zowel in het bedrijfsleven als op scholen en universiteiten. Belangrijke trends in deze digitalisering zijn onder andere het heropleiden van personeel en het continue kunnen aanbieden van leer- en ontwikkelmogelijkheden via bijvoorbeeld platformen en applicaties. Daarnaast wordt leren en ontwikkelen niet meer gezien als iets dat in een klaslokaal of fysiek moet gebeuren.

Ook in Nederland zien wij deze ontwikkelingen terugkomen, welke worden onderstreept door een aantal noemenswaardige transacties in bijvoorbeeld de corporate learning sector. Zo heeft medio 2021 online leerplatform en opleidingsintermediair Archipel de Learning Services van Conclusion overgenomen. Lepaya, een online en offline trainingaanbieder, heeft eind 2021 $ 40 miljoen aan financiering opgehaald, geleid door Target Global. Meer recent heeft online leerplatform Studytube in Q1 2022 online marktplaats Springest overgenomen, waarbij een financiering van $ 30 miljoen is opgehaald, geleid door investeerders Energy Impact Partners en Verdane.

Over BDO M&A

BDO M&A is specialist in advisering op het gebied van koop en verkoop van ondernemingen, waardebepalingen, (transactie)financieringen, strategie en transaction advisory services.

In circa 100 landen wereldwijd werken ongeveer 2.500 M&A-specialisten. In 2020 mochten wij ondernemers en PE-huizen wereldwijd bij 1.549 succesvolle deals begeleiden. Binnen de Benelux is BDO M&A met meer dan 90 specialisten een marktleider in het aantal gerealiseerde deals in het middenbedrijf.

DOWNLOAD DEALTRACKER TMT Q1 2022