Artikel:

Familiebedrijven masterclasses

02 november 2021

Familiebedrijvenondernemers kunnen voor grote vraagstukken komen te staan. Hoe zorg je voor de optimale bedrijfsstrategie? Is de familie nog wel de beste eigenaar voor het bedrijf? Hoe werkt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) eigenlijk precies? En, waarom is het van belang om regels en afspraken vast te leggen in een familiestatuut?

Om familiebedrijvenondernemers bij te praten over specifieke uitdagingen in het familiebedrijf organiseert BDO Familiebedrijven masterclasses. In een reeks van vier webinars gaan onze adviseurs dieper in op de bedrijfsstrategie van het familiebedrijf en het fiscaalvriendelijk overdragen binnen de familie. Ook lichten ze toe wat er komt kijken bij de verkoop van het familiebedrijf en wat er zoal vastgelegd wordt in een zogeheten Familiestatuut. Iedere masterclass schuift er ook een (familiebedrijven)ondernemer aan die zijn of haar ervaringen deelt.

Terugkijken: De familie en bedrijfsstrategie

Op 15 november trapten we af met de eerste masterclass ‘De familie en de bedrijfsstrategie’. Adviseurs Machiel Gosschalk en Robin Schilder gingen samen met familiebedrijvenondernemer Marcel de Boer (eigenaar De Boer Transport/GDB Logistics) in gesprek over de formulering van hun bedrijfsstrategie. Ook bespraken ze welke positieve impact dit had op zijn organisatie en familie. U kijkt de masterclass terug via onderstaande Youtube video.

 

1 december: Fiscaal optimaal overdragen binnen de familie (BOR)

Binnen het familiebedrijf is overdracht van aandelen naar de volgende generatie een belangrijk thema. In deze masterclass gaan adviseurs Ed van de Vijver en Marcel Koeslag hier dieper op in. Ondernemer Ralf Lesscher (dga Albo Deuren) schuift aan om zijn ervaringen te delen.

8 december: Verkoop van het familiebedrijf

Veel familiebedrijven streven naar continuïteit en behoud van zelfstandigheid. De vraag is echter of je als familie nog wel in alle gevallen de beste eigenaar bent van het bedrijf. Tijdens deze masterclass nemen adviseurs Ruud Loos en Caroline Jansen u mee in de drijfveren en overwegingen die hierbij een rol spelen. Ondernemer Rob Wijnen vertelt waarom hij zijn bedrijf All Rent wilde verkopen en hoe hij dit heeft ervaren.

16 december: Familiestrategie en het Familiestatuut

Wat betekent de familie voor het bedrijf en omgekeerd? En welke waarden en normen zijn leidend? Het zijn vragen die een belangrijke rol spelen. Steeds meer families leggen hun familiestrategie en visie daarom vast in een Familiestatuut. Wie betrek je hierbij en hoe pak je het aan? In deze masterclass vertellen adviseur Michel Prent en ondernemer Bas Kuypers (Technisch dienstverlener Kuijpers) u er alles over.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u aanwezig zijn bij een of meerdere van bovengenoemde Familiebedrijven masterclasses? Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u via onderstaande button.

Meer info & aanmelden