Artikel:

Campagne Belastingdienst inzake de eigen woning bij scheiding

29 september 2021

Het aantal huwelijken dat eindigt door een echtscheiding schommelt al sinds de jaren ’90 rond de 10 per duizend. Bij een scheiding komt veel kijken. Ten eerste moeten er persoonlijke dingen geregeld worden, zoals waar u gaat wonen en hoe u samen voor de kinderen gaat zorgen. Daarnaast moeten financiële zaken geregeld worden.

De Belastingdienst heeft gemerkt dat het regelen van belasting gerelateerde zaken na een scheiding niet zonder slag of stoot gaat. Daarom startte de Belastingdienst in 2019 de campagne: ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Hiermee willen ze bewustwording creëren voor de fiscale zaken die mensen die gaan scheiden moeten en kunnen regelen. U kunt hierbij denken aan kinder- en partneralimentatie, toeslagen of bijvoorbeeld de verdeling van de eigen woning.

Nieuwe campagne: scheiden en de eigen woning

De Belastingdienst heeft geconstateerd dat echtgenoten die gaan scheiden de afwikkeling van de verdeling van de eigen woning vaak niet goed verwerken in hun belastingaangifte. Daarom start de Belastingdienst nu een campagne speciaal gericht op scheiden en de eigen woning. Deze campagne is onderdeel van de bewustwordingscampagne van de Belastingdienst rondom ‘life events’.

Het doel van de campagne over scheiden en de eigen woning is het voorkomen dat mensen die gaan scheiden fouten maken in hun belastingaangifte.

Een veel voorkomende fout die wordt gemaakt, is het aftrekken van de hypotheekrente. Indien uw aandeel in de hypotheek 50% is, mag u 50% van de hypotheekrente aftrekken. Dit geldt ook indien u de hypotheek maandelijks volledig betaalt. Toch komt het regelmatig voor één van beide (ex-)echtgenoten  100% van de hypotheekrente aftrekt. Dit kan leiden tot flinke naheffingen en financiële problemen kunnen ontstaan.

Op de website van de Belastingdienst kunt u informatie vinden over wie in welke situatie welk percentage aan hypotheekrente mag aftrekken. Verder vindt u informatie over de fiscale gevolgen bij het verkopen van uw huis, het uitkopen van de ander uit uw gezamenlijke woning en wat te doen indien u een spaarhypotheek of beleggingshypotheek heeft. Maar uiteraard blijft het algemene informatie.

Krijg inzicht in de fiscale gevolgen van uw scheiding

Gaat u scheiden en heeft u een eigen woning en vraagt u zich af hoe u dit fiscaal gezien zo voordelig juist in uw situatie kunt regelen? Of wilt u persoonlijk advies omtrent uw eigen woning bij scheiding? Neem dan contact op met een BDO-adviseur.