Artikel:

Benchmark Ziekenhuizen 2018: sector vereist radicaal nieuw businessmodel

23 oktober 2018

Het lijkt financieel goed te gaan met de Nederlandse ziekenhuizen. Over 2017 scoorden zij gemiddeld een 7,2 voor hun financiële gezondheid. ‘Ruim voldoende’ dus, zelfs iets beter dan de 7,1 over 2016. Hoe positief dat ook lijkt, het is slechts schone schijn. Door de dalende rendementen van ziekenhuizen in combinatie met personele krapte en te verwachten toenemende vraag staat de beschikbaarheid van zorg sterk onder druk.

Kleine ziekenhuizen lijken inhaalslag te maken

Niet alle ziekenhuizen hebben een even groot aandeel in de verbeterde financiële gezondheid van de sector. Vooral kleinere ziekenhuizen lijken een inhaalslag te maken. Daarentegen is bij zowel middelgrote ziekenhuizen als grote ziekenhuizen een lichte daling te zien. In totaal scoren veertien ziekenhuizen een onvoldoende, waarvan er negen in de vorige uitgave ook een onvoldoende scoorden.

Focus op preventie, innovatie, digitalisering en samenwerking

“Met een radicaal ander businessmodel waarin niet het aantal behandelingen maar de kwaliteit, preventieve werking en gezondheidswinst voor de patiënt beloond worden, houden we de zorg betaalbaar en de kwaliteit op peil,” zegt Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep Zorg van BDO. Hiervoor is meer focus op preventie, innovatie, digitalisering en samenwerking binnen de zorgketen noodzakelijk.

Benchmark Ziekenhuizen 2018

Benieuwd naar de ranking van alle algemene Nederlandse ziekenhuizen en meer weten over de belangrijkste resultaten van het Benchmark Ziekenhuizen 2018?

DOWNLOAD