Artikel:

Algemene btw-tarief voor opvijzelbare boorplatformen vanaf 2023

24 november 2021

De staatssecretaris van FinanciĆ«n heeft onlangs in zijn beleid gevolg gegeven aan het oordeel van het Hof van Justitie in de zaak Grup Servicci Petroliere. Hierdoor kan het btw-“nultarief” vanaf 2023 niet meer worden toegepast bij de levering van een dergelijk platform of de bevoorrading ervan.

Wat voorafging en wijziging

In de zaak Grup Servicci Petroliere heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat de levering van een opvijzelbaar offshore-boorplatform niet is onderworpen aan het btw-nultarief omdat een dergelijk platform niet kan worden aangemerkt als een zeeschip, maar als een statisch object op het moment dat een dergelijk platform de boorplaats heeft bereikt. Het gevolg van dit arrest is dat de levering van opvijzelbare offshore-boorplatformen en goederen en diensten die verband houden met deze platformen niet meer met toepassing van het nultarief kunnen plaatsvinden. Op basis van het huidig beleid van de Staatssecretaris kunnen deze boorplatformen wel delen in het nultarief. De uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak Grup Servicci Petroliere had dus toch tot gevolg dat de Nederlandse praktijk niet door de Europeesrechtelijke beugel kon. Om deze reden heeft de Staatssecretaris nu expliciet opgenomen dat bij opvijzelbare offshore boorplatforminstallaties die met het boorplatform gemonteerde pijlers op de zeebodem worden gezet om te worden gebruikt als een statisch platform niet het nultarief kan worden toegepast. Drijvende boorplatformen voldoen wel aan de voorwaarden voor toepassing van het nultarief.

Gevolgen

Het gewijzigde beleid is van invloed op ondernemers die drijvende installaties leveren of deze bevoorraden en treedt pas op 1 januari 2023 in werking om de betrokken ondernemers de gelegenheid te bieden zich te kunnen voorbereiden op de wijzigingen. Bedrijven die in deze scheepsvaartbranche werkzaam zijn zullen ervoor moeten zorgen dat vanaf 1 januari 2023 het algemene btw-tarief wordt toegepast in plaats van het nultarief. De exploitant van het boorplatform kan deze btw terugvragen via een binnenlandse aangifte of via een teruggaafverzoek van buitenlandse btw.

Meer info?

Heeft u vragen over de gevolgen van dit gewijzigd beleid voor uw situatie? Neem hiervoor contact op met een van onze btw-adviseurs. Wij helpen u graag!