Artikel:

2021 wordt een recordjaar voor M&A in de TMT-sector

18 oktober 2021

De dealactiviteit in Q2 2021 blijft onverminderd hoog en met 116 deals in Q2 is er weer een recordniveau bereikt. Na een indrukwekkend eerste kwartaal met 110 deals, herstelt de markt zich verder en groeit het ondernemersvertrouwen gestaag door. Indien de overnamemarkt zich na de zomer op dezelfde wijze ontwikkelt stevent de TMT-sector af op een nieuw recordjaar.

Record aantal TMT-transacties in Q2

Na een tweetal sterke kwartalen in 2021 (tezamen 226 overnames), is de TMT overnamemarkt hard op weg om al in Q3 2021 het totaal aantal deals van 2020 te verbreken (292 in totaal). Binnen de TMT-sector blijft het Software & Technology segment de meest actieve sector met een aandeel van 45%, gevolgd door Digital Media & Marketing (17%) en Digital Transformation & Cloud services (12%).

Het aantal Software & Technology deals groeit onverminderd door met een toename van 36 deals in Q1 naar 52 in Q2 2021. Noemenswaardige transacties zijn onder andere de overname van GoodHabitz door het beurgenoteerde Prosus en de strategische investering in Exact door Silver Lake, één van de grootste wereldwijde tech investeerders. Exact nam op haar beurt Gripp over waarmee zij haar positie in de dienstensector versterkt. 

Het aantal overnames binnen Digital Transformation & Cloud Services halveert naar ca. 15 deals, terwijl het dealvolume in het Digital Media & Marketing segment weer toeneemt naar 20 transacties. 

Private Equity dealbetrokkenheid blijft sterk, maar neemt relatief af in Q2

Ook in Q2 2021 is Private Equity (PE) actief betrokken bij transacties in de TMT-sector met een aandeel van 40%. Opvallend is dat dit het laagste gemeten percentage is in de afgelopen 6 kwartalen. Vooral in de maanden april en mei 2020 is het aandeel van PE lager dan gemiddeld. De absolute getallen laten zien dat de PE-activiteit over tijd redelijk stabiel is gebleven maar door een toenemende activiteit van strategische partijen dit kwartaal is haar aandeel teruggevallen.

 

Grensoverschrijdende M&A activiteit blijft hoog

Door de sterke toename van binnenlandse deals neemt dit segment ongeveer twee-derde van het totaal aantal deals voor haar rekening, tegenover iets meer dan de helft vorig kwartaal. 

De grensoverschrijdende dealactiviteit blijft echter op niveau met een kleine 45 transacties. Noemenswaardig is Redwood Software, een business en IT process automation solutions provider uit Houten, die een investering van €315m opgehaald bij de Amerikaanse groei investeerder Turn/River Capital.


 

Over BDO M&A 

BDO M&A is specialist in advisering op het gebied van koop en verkoop van ondernemingen, waardebepalingen, (transactie)financieringen, strategie en transaction advisory services. 

In circa 100 landen wereldwijd werken ongeveer 2.500 M&A-specialisten. In 2020 mochten wij ondernemers en PE-huizen wereldwijd bij 1.549 succesvolle deals begeleiden. Binnen de Benelux is BDO M&A met meer dan 90 specialisten een marktleider in het aantal gerealiseerde deals in het middenbedrijf.

Wilt u meer informatie over de Nederlandse TMT-sector of bent u benieuwd naar de mogelijkheden omtrent een potentiële verkoop van uw onderneming? Dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.

LEES HIER ONZE KWARTAALUPDATE