BDO Nederland gebruikt cookies en trackingtechnologieën om het browser-gebruik op onze site te verbeteren, gepersonaliseerde content te tonen en traffic te analyseren. Door het gebruik van onze website, stemt u in met het gebruik van functionele cookies. Door op onderstaande button te klikken, stemt u in met analytische cookies. Lees meer over ons cookiebeleid en privacybeleid.

Professioneel advies voor dataprivacy

Privacy en de bescherming van persoonsgegevens zijn steeds belangrijkere thema’s. Door groeiende media-aandacht voor (grootschalige) datalekken en internetfraude, realiseren mensen zich meer dan ooit waar hun gegevens zijn opgeslagen. Ook de veiligheid van data op IT-systemen staan hiermee in de belangstelling.

In Nederland zijn de regels voor privacy vastgelegd in de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze Europese wet (oorspronkelijk de General Data Protection Regulation (GDPR) is formeel van kracht sinds 25 mei 2018 en heeft de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen.

Privacywetgeving: steeds strengere eisen

Onder de nieuwe privacywetgeving zijn de eisen die gesteld worden aan organisaties die persoonsgegevens verwerken strenger geworden. Hierbij is vooral een volledige documentatie van de registratie van persoonsgegevens en genomen technische en organisatorische maatregelen van belang. Daarnaast moet iedere organisatie:

  • een volledig en up-to-date verwerkingenregister hebben;
  • afspraken maken met derde partijen die privacy gevoelige gegevens opslaan of verwerken;
  • alle privacy datalekken binnen 72 uur melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens;
  • passende technische en organisatorische maatregelen definiëren, documenteren en aantoonbaar implementeren;
  • in staat zijn om te voldoen aan de rechten van de betrokkenen, degenen van wie de privacy gevoelige informatie wordt opgeslagen of verwerk;
  • medewerkers die toegang hebben tot privacy gevoelige informatie bewust maken van hun rol in het beschermen van de privacy.

Naast de mogelijke directe juridische en financiële consequenties (boetes) van het niet voldoen aan de wetgeving, is er in de praktijk ook sprake van indirecte schade (zoals reputatieschade en mogelijke claims). Veelal belooft de bedrijfsstrategie goed huisvaderschap of bescherming van privacygevoelige informatie.

Hoe BDO u kan helpen

BDO heeft een team van experts klaarstaan om u te helpen bij uw privacyvraagstuk. Het team bevat juristen, IT-experts, verandermanagers, cyber security experts en bedrijfskundigen. Het privacy team van BDO in Nederland is gespecialiseerd in grensoverschrijdende privacyvraagstukken. Dit team is het Competence Center of Excellence GDPR voor BDO wereldwijd. Wij bieden een allesomvattend portfolio aan diensten, waaronder:

  • Interim Data Protection Officer / Functionaris Gegevensbescherming;
  • Ondersteuning bij een pragmatische implementatie van de AVG / GDPR;
  • Awareness campagnes en educatie;
  • Data Protection Impact Assessments.

Contact

Bent u benieuwd hoe BDO u op een pragmatische manier kan helpen bij de bescherming van persoonsgegevens binnen uw organisatie? Kijk hier voor meer informatie over onze werkwijze en neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met een van onze specialisten.

Loading...