Beschikt uw familiebedrijf over de eeuwige jeugd?

Bij veruit de meeste familiebedrijven staat continuïteit voorop: elke generatie wil het bedrijf gezond overdragen aan de volgende. Maar hoe blijft een familiebedrijf lang succesvol? En welke specifieke uitdagingen komen familiebedrijven tegen als de jaren klimmen?

Groter verloop 

Dat familiebedrijven het zo lang volhouden, is echter allerminst vanzelfsprekend. Dat geldt niet alleen voor familiebedrijven: in het algemeen leven ondernemingen vaak relatief kort. Uit onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) blijkt dat het de meeste familiebedrijven niet anders vergaat. Sterker nog: het lijkt erop dat familiebedrijven gemiddeld sneller van de radar verdwijnen dan niet-familiebedrijven. 

Onderzoek

Dit roept een interessante vraag op: wat gebeurt er eigenlijk met familiebedrijven wanneer ze ouder worden? Welke risico‘s lopen juist gevestigde, succesvolle familiebedrijven na verloop van jaren? En zijn er concrete dingen die familiebedrijven kunnen doen om te voorkomen dat zij op termijn hun relevantie verliezen? Het Erasmus Centre for Family Business (ECFB), verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed hier uitgebreid onderzoek naar. Tegelijk met deze studie onderzocht het ECFB ook nog de specifieke eigenschappen van een groep familiebedrijven van 200 jaar of ouder: wat maakt die bedrijven al meer dan twee eeuwen succesvol? De uitkomsten leest u in het rapport.  

Vitaliteitsscan

Ook voor ondernemingen iets jonger dan 100 of 200 jaar zijn de uitkomsten van het onderzoek heel bruikbaar! Juist in de huidige uitdagende omstandigheden kan dit onderzoek verhelderende inzichten brengen. Wilt u weten of uw familiebedrijf beschikt over de eigenschappen om een oud maar vitaal bedrijf te worden of te blijven? Test dat met de Familiebedrijven Vitaliteitsscan van BDO!

DOE DE VITALITEITSSCAN​