Ondersteuning Windows 7 gestopt: stap over naar een veilig besturingssysteem

Het kan u bijna niet zijn ontgaan: de ondersteuning van Microsoft op haar populaire bestuurssysteem Windows 7 is gestopt. Microsoft bracht al een tijd geen nieuwe functionaliteit meer uit op het besturingssysteem en stopt nu ook met het uitbrengen van beveiligingsupdates. Computers die draaien op Windows 7 zullen daarom steeds kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen. Uit onderzoek van RTL Z en techwebsite Tweakers blijkt echter dat nog veel organisaties, vooral ziekenhuizen en gemeenten, nog niet (geheel) overgestapt zijn naar Windows 8.1 of Windows 10. In deze blog gaan we in op de afwegingen voor organisaties om wel of niet over te stappen. 

Waarom stappen organisaties over?

Een aantal organisaties is al een langere tijd bezig om over te stappen naar een nieuwer besturingssysteem (Windows 8.1 of 10). Hoewel nog niet alle organisaties daadwerkelijk gemigreerd zijn, zijn er grofweg drie redenen waarom zij overstappen:

 • Beter beveiligd zijn tegen cyberaanvallen
  De meest gehoorde reden om over te stappen. Nu Microsoft geen beveiligingsupdates meer uitbrengt, worden de ‘oude’ systemen snel kwetsbaarder. 
 • Nieuwe functionaliteiten
  Windows 10 biedt nieuwe functionaliteiten voor de eindgebruiker, zoals een meer gepersonaliseerde interface en een automatische back-upfunctie. 
 • Met de tijd mee gaan
  Eindgebruikers werken graag met nieuwe technologie. Overstappen naar een nieuw besturingssysteem werkt niet alleen mee aan de tevredenheid van medewerkers, maar ook aan effici├źntie en creativiteit.

Waarom stappen organisaties niet over?

Veel organisaties zijn nog niet overgestapt naar een nieuwer besturingssysteem en daar hebben zij vaak vergelijkbare redenen voor. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Kosten en moeite
  Een nieuw besturingssysteem betekent niet alleen nieuwe licenties, maar vraagt ook een significante inzet van het IT-personeel om het nieuwe besturingssysteem te testen op functionaliteit, compatibiliteit en beveiliging, en moet daarna nog worden uitgerold.
 • Specifieke (veel oudere) applicaties draaien niet vanzelfsprekend ook op Windows 8.1 of 10
  Vooral in sectoren als zorg en industrie zijn veel applicaties geschreven voor bepaalde marktspecifieke systemen, zoals operatieapparatuur of productiemachines. Deze zijn niet standaard compatibel met een nieuw besturingssysteem. 
 • Slechte reputatie Windows 8.1
  Een klein aantal organisaties kiest er bewust voor (nog) niet over te stappen door de ‘slechte reputatie’ die Windows 8.1 heeft gekregen. Zij schaffen meestal extra beveiligingsondersteuning voor Windows 7 van Microsoft aan. Dit kan per systeem aangeschaft worden voor een periode van maximaal 3 jaar.

Nog Windows 7: wat te doen? 

Als u nog niet gemigreerd bent, betekent dat niet direct dat u op dit moment kwetsbaar bent. Het betekent echter wel dat hoe meer gaten er gevonden worden in Windows 7, hoe kwetsbaarder u wordt. Dit kan heel snel gaan. Daarbij leert de ervaring dat diverse organisaties hun systemen niet tot in de haarvaten in kaart hebben, en mogelijk niet weten of ze kwetsbaar zijn. Zowel de Nederlandse overheid als Microsoft adviseren dan ook om zo snel mogelijk over te stappen en zo de informatiebeveiliging in Nederland te verbeteren. Om een weloverwogen besluit te nemen, dient u wel eerst te weten wat de impact en mogelijke risico’s zijn. Heeft u veel systemen op Windows 7 draaien, en draaien daar kritieke applicaties op? Heeft u kritieke applicaties die niet compatibel zijn met Windows 8.1 of 10? 

Wat uw vragen op dit moment ook zijn, BDO helpt u graag met een analyse van uw omgeving en een plan dat past bij uw situatie. Neem voor meer informatie contact met mij op. 

Op de hoogte blijven? 

BDO brengt regelmatig publicaties uit over technologie-gerelateerde onderwerpen. Wilt u op de hoogte blijven? Wij bieden u deze perspectieven graag.

AANMELDEN E-MAIL NIEUWSBRIEF