Hoe gestapelde financiering een internationaal bedrijf vooruit helpt

Voor veel ondernemers is het lastige materie: inkoopfinanciering. Het kan je knap onzeker maken, als je de weg in die wereld niet goed kent. Nergens voor nodig, want met name door de komst van nieuwe flexibele en jonge fintech -bedrijven zijn er veel nieuwe mogelijkheden. Een van mijn relaties heeft dankzij gestapeld financieren veel extra armslag gekregen om internationaal zaken te kunnen doen. 

Internationale groeiambitie

Eldohm is een Nederlands bedrijf dat elektronisch speelgoed inkoopt en laat produceren in China. Die goederen zet het bedrijf met name in Europese landen af. Een flink groeiende omzet, een stabiele brutomarge, volop groeiambities, een eigen R&D-afdeling met design-specialisten, en sinds kort een vestiging in Hongkong. 

Directeur Pieter van den Bosch is een ondernemer pur sang. Hij kent het klappen van de zweep in zijn zeer competitieve markt, hij weet waar de kansen liggen, en beschikt over een uitgekiende langetermijnvisie. Maar om die ambitie te kunnen realiseren, is geld nodig. Geld dat hij bij zijn huisbank onvoldoende beschikbaar kreeg. 
Dat gegeven zette een forse rem op de groeiambities van het bedrijf, want voor een handelsonderneming als dit bedrijf is extra krediet cruciaal. Tussen het inkopen (en betalen) van goederen in Azië en het moment waarop de goederen in Europa afgezet (en betaald) kunnen worden, zit vaak een periode van zestig tot negentig dagen. Dat is een fors gat dat je moet overbruggen en dan kun je dus eigenlijk niet zonder een extra kredietlijn.

Zoektocht in geldmarkt

Daarom zijn we gaan uitzoeken waar en tegen welke condities extra inkoopfinanciering te verwerven was. We hebben vervolgens in de complexe internationale geldmarkt, waarin zich de laatste jaren een groot aantal nieuwe spelers manifesteert, gezocht naar financiële dienstverleners die oplossingen op maat voor Eldohm konden bieden voor dit specifieke probleem. Die oplossing hebben we gevonden door een gestapelde financieringsconstructie voor te stellen: 

1.    Korte termijn voorraadfinanciering
Waar de huisbank van Eldohm niet zonder extra onderpand geld wilde verstrekken, vonden we bij online kredietverstrekker Spotcap de faciliteit voor een extra korte termijn-voorraadfinanciering (looptijd 12 maanden). Dat betekende al een prettige verruiming van het werkkapitaal. Prima om meer armslag te creëren in de reguliere business, maar onvoldoende om het realiseren van de groeiambities op de langere termijn financieel te ondersteunen. Daarvoor was nog een extra kredietfaciliteit noodzakelijk.

2.    Lange termijn trade finance 
Voor de langere termijn heeft financieel dienstverlener Ebury een trade finance-oplossing opgetuigd. Daardoor kan Eldohm precies die zaken doen in China die het wil, en ook eigen producten laten ontwikkelen. Bovendien biedt het de onderneming de mogelijkheid om scherp te onderhandelen over de inkoopprijs, want voor de producenten en leveranciers is er nu de zekerheid dat facturen betaald worden - desgewenst in lokale valuta.

Gestapeld financieren

Er is dus sprake van gestapeld financieren; drie financiers die elkaar totaal niet dwarszitten. Of beter: die samen de handelingsvrijheid van Pieter van den Bosch enorm verruimen. 
Dit soort oplossingen zijn voor veel meer bedrijfssituaties denkbaar. Met gestapelde financieringen kunnen de speelruimte en onderhandelingsruimte van ondernemers die internationaal zakendoen sterk verbeterd worden, ongeacht de aard van de business of bijvoorbeeld de landen waarin een bedrijf opereert. Het internationale spectrum van geldverstrekkers is heel breed. Ik adviseer ondernemers dan ook samenwerking met een partij te zoeken, die die markt door en door kent en op maat gemaakte financieringsoplossingen kan aanbieden.

Nieuwsgierig naar het ondernemingsverhaal van Pieter van den Bosch van Eldohm en over zijn ideeën en groeiambitie? Lees mijn interview met hem in het dossier Financiering

 

DOWNLOAD DOSSIER FINANCIERING