Fiscale diversiteit in Europa hoeft geen probleem te zijn

Internationaal ondernemen is spannend en uitdagend, een avontuur waarin een ondernemer letterlijk en figuurlijk over grenzen heen stapt. Maar soms is het ook lastig: je krijgt te maken met onbekende (en onduidelijke) wet- en regelgeving, ook op fiscaal gebied. Zorg ervoor dat dit geen belemmering wordt.

Fiscale uniformering ver te zoeken

Er wordt veel gehamerd op het harmoniseren van de belastingregels in Europa, maar als je in de Europese praktijk werkt, weet je dat er nog een lange weg te gaan is. De politieke wil tot uniformering is er wel, maar als puntje bij paaltje komt, zijn de verschillen tussen de landen nog altijd groot. Sterker nog: in sommige landen zijn er zelfs regionaal verschillende regels.

BTW bij internationale leveringen?

Menig ondernemer die internationaal zakendoet zal dit voorbeeld herkennen: je levert goederen aan een buitenlandse afnemer via een Nederlands expeditiebedrijf; moet je dan BTW rekenen? De goederen lever je in Nederland, dus ja, zou je denken. Maar het betreft een  intracommunautaire levering, want de goederen zijn bestemd voor een buitenlandse afnemer; dan geldt toch het nulprocentstarief?
Het gekke is: de fiscus weet het soms zelf ook niet, zo bleek onlangs bij een klant in mijn praktijk. Bij een levering aan België vertelde een medewerker van de Belastingdienst dat er 21% BTW op de factuur moest komen. Maar toen de Belgische afnemer van de goederen die BTW wilde terugvragen, kreeg hij van een andere medewerker te horen dat er geen BTW berekend had mogen worden en dat er dus niks terug te vorderen was!

Bronbelasting terugvragen

Nog zo’n ogenschijnlijk simpele kwestie: bronbelasting. Als je tijdelijk in een ander land werkzaamheden hebt laten verrichten of op een andere manier opbrengsten in het buitenland gegenereerd hebt, hoe en bij wie kun je dan de belasting die hierover is betaald terugvragen of laten verrekenen? Om daarachter te komen is één telefoontje meestal niet genoeg. Integendeel, juist door de nog altijd bestaande verschillen per land, kan dit een flinke zoektocht worden. Nog vervelender: soms word je pas jaren later met de consequenties van gemaakte keuzes geconfronteerd. En de bewijslast ligt vaak bij de ondernemer.

Betaal niet onnodig leergeld

Uiteindelijk kom je er meestal wel uit met de verschillende belastingdiensten, maar dat kost tijd, en dus geld. En dat geld wil je nou juist gaan verdiénen door in het buitenland te ondernemen! Doodzonde als je dat kwijt bent aan het rechtzetten van iets wat je wellicht aan de voorkant had kunnen voorkomen. Want dat is vaak het geheim: wie goed beslagen ten ijs komt, bespaart geld.

Ik verwijs u graag naar het Dossier Fiscaal van BDO dat online beschikbaar is. Het staat vol met lastige fiscale kwesties die u kunt tegenkomen, en hoe u die vóór kunt zijn. De tip die altijd geldt, is: laat u goed informeren over de fiscale wet- en regelgeving in het land waarnaar u uw bedrijfsactiviteiten wilt uitbreiden. Zonde als u onnodig leergeld betaalt.

Lees dossier Fiscaal