Cybersecurity bij gemeenten onderbelicht

Gemeenten beschikken over gigantische veel vertrouwelijke data, maar toch lijkt het onderwerp informatiebeveiliging bij de gemiddelde lokale overheidsinstelling niet hoog op de agenda te staan. Wanneer wij de resultaten van ons onderzoek op tafel leggen, merk ik ook dat er weinig animo is om over dit onderwerp te praten. ‘Zijn we mee bezig,’ hoor je dan. ‘Komt wel goed.’

Het ogenschijnlijke gebrek aan aandacht voor dit belangrijke onderwerp houdt mij bezig. Het verbaast en verontrust me. Hoe komt dat toch? Terwijl data-integriteit zo’n hot issue is, ook bij lokale overheden.

Reden is wellicht dat bijvoorbeeld bij gemeenten intern vaak niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt. Bij een wethouder, een gemeentesecretaris, de directeur middelen? Het kan ook best zo zijn dat het onderwerp als een hete aardappel heen en weer wordt geschoven. Dat mensen denken; ik begin er maar niet over, want stel het wordt mijn verantwoordelijkheid en het gaat mis, dan ben ik de gebeten hond.

Wat de reden ook is, overheden moeten net als andere instanties voldoen aan wet- en regelgeving omtrent cybersecurity. Moeten ze ook zelf willen. De werkelijkheid is namelijk dat ze net zo hard en vaak worden gehackt als bijvoorbeeld ziekenhuizen. Bijna elke week komt er wel een bericht naar buiten van een gemeente waarbij de dossiers op straat liggen. Toch doen zulke berichten nooit zoveel stof opwaaien als wanneer hetzelfde bij een ziekenhuis gebeurt. Dan is het land te klein.

Die situatie triggert mij wel. Waarom slaat dit onderwerp bij zorginstellingen wel aan en bij gemeenten niet? Heel opvallend, alleen al als je kijkt naar de relatie tussen gemeenten en zorginstellingen. Er zijn gemeenten die over complete patiƫntendossiers beschikken, opgevraagd om te checken of de gefactureerde zorg wel geleverd is. Dossiers die gemeenten helemaal niet mogen inzien, maar dat is weer een andere discussie. Waar het nu om gaat, is dat we het over dezelfde patiƫntgegevens hebben die mogelijk op straat komen te liggen. Het is wachten op de eerste rel.

Hoog tijd dus voor gemeenten om cybersecurity hoog op de politieke agenda te zetten en de gegevens van burgers beter te beschermen.

Frank van der Lee is partner bij BDO Advisory en geeft leiding aan de adviespraktijk van BDO voor de publieke sector.