Artikel:

Is uw Tax Control Framework nog actueel na Prinsjesdag?

22 september 2022

Wat hebben een Tax Control Framework (hierna: TCF) en Prinsjesdag met elkaar te maken? Op Prinsjesdag presenteert de staatssecretaris van Financiën het Belastingplan. Hierin staan de belastingplannen voor de komende periode. Wanneer het belastingplan wordt geaccordeerd in de Eerste en Tweede Kamer gaan veel van de wetswijzigingen al per 1 januari a.s. in. Bent u hierop voorbereid als organisatie? Wat heeft dit voor impact op uw TCF?

Een fiscale commissie en de juiste training van medewerkers kunnen u helpen om wetswijzigingen tijdig en juist op te nemen in uw TCF en te implementeren in uw organisatie.

Fiscale commissie

Een fiscale commissie kan de organisatie helpen bij wetswijzigingen zoals de wijzigingen in het Belastingplan. In een fiscale commissie komen alle medewerkers met fiscale verantwoordelijkheden (e.g. de finance manager, de HR-manager, de facilitair manager, etc.) periodiek samen voor afstemming en besluitvorming over de fiscaliteit. Hierbij kan ook een externe belastingadviseur aansluiten om de commissie van extra fiscale kennis te voorzien.

In de commissie kan besproken worden welke wetswijzigingen plaatsvinden en welke invloed dit heeft op de organisatie. Dient het TCF te worden aangepast? Vindt een wijziging plaats in de processen? Heeft het invloed op de beheersmaatregelen en monitoring? Is er sprake van een wijziging van de (key) risico’s? 

Training medewerkers

Vervolgens kan een fiscale training helpen om de medewerkers op de hoogte te brengen van de relevante wetswijzigingen.

Fiscaliteit is een ingewikkeld vakgebied dat continu aan verandering onderhevig is. Het is van belang dat medewerkers, als zij zich met onderdelen van de fiscale wetgeving bezighouden, op de hoogte zijn van de relevante wet- en regelgeving op dat vlak. Het is aan te bevelen om medewerkers op regelmatige basis bij te scholen. Medewerkers kunnen workshops volgen op bepaalde thema’s, bijvoorbeeld op het gebied van de werkkostenregeling of btw. Ook is het mogelijk om meer specifiek voor medewerkers workshops of presentaties te organiseren naar aanleiding van aangepaste fiscale processen e.d.

Of uw Tax Control Framework nog actueel is na Prinsjesdag kan per organisatie verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van de (key) risico’s die binnen uw organisatie spelen. Twijfelt u of actie nodig is? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Webinar: Wat zijn de succesfactoren van een TCF?

Een fiscale commissie en de training van medewerkers zijn twee succesfactoren van een TCF. Onlangs heeft BDO een webinar opgenomen waarin de verschillende succesfactoren van een TCF uitgebreider worden behandeld. Lijkt het u interessant om dit webinar terug te kijken? Stuur een mail met in de onderwerpregel ‘Webinar succesfactoren’ naar [email protected] en u ontvangt een link naar het webinar.   

Verdiepende workshops TCF

Verder biedt BDO verschillende verdiepende workshops aan over het opzetten van een TCF en de monitoring van een TCF.

Wilt u ondersteuning bij het opstellen, monitoren of verbeteren van het TCF, stuur een mail met contactgegevens naar [email protected] en wij nemen contact met u op. Wij helpen u graag verder!

Aanmelden workshops